Ik was doodsbang voor brand toen ik een meisje was. Zo bang dat ons huis zou afbranden en wij er niet op tijd weg zouden komen.

Nu wist ik al wel dat angst geen rol meer speelt in mijn dagelijks leven, maar toch was ik verbaast over mijn reactie op de natuurbrand van vorige week zo dichtbij. Ik heb geen enkel moment angst gevoeld.

De brand begon wat verder van ons vandaan en ontwikkelde zich in twee dagen tot een enorm brand op een paar kilometer afstand. Hoe dichter de brand bij kwam hoe meer alert we werden. Het ontstond vanzelf om in de richting van de brand te fietsen naar een plek waar we het beter konden zien. Elke dag fietsten we naar hetzelfde punt, Robbert één keer en ik één keer per dag.

Ik voelde verdriet toen ik de brand zag, en de omvang ervan. Ik heb gehuild bij de aanblik van de enorme rook en ravage. Maar ik voelde geen angst. Ik was niet bang voor de brand.

Ook toen het maandag dichterbij kwam voelde ik geen angst. Er was geen risico.

Maar ja, hoe kunnen wij dat nou weten. We hebben de brand alleen maar van relatieve afstand bekeken, we zijn geen brandweer, we hebben geen ervaring met brand. Dus wie zijn wij om dat te kunnen inschatten?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel, ondanks dat veel mensen het niet zullen begrijpen: wij zijn niet bang.

Zonder angst ben je realistisch, je bent ultiem alert zonder bang te zijn en je krijgt de informatie die er is volledig zuiver binnen. Wij konden zonder angst afstemmen op alles wat er gebeurde. Wij konden overstijgend weten wat er gaande was, omdat we volledig open stonden voor die informatie.

Alles wat ruis was, wat niet helpend was, en wat dus vanuit angst kwam, signaleerden wij wel en legden we aan de kant als zijnde ‘niet helpend’. Dat wat wel resoneerde en ondersteunend was, zogen we op en analyseerden wij.

We keken, we voelden, we wisten, we luisterden, we hoorden, we zagen, we praten, we analyseerden, we wogen af, we namen serieus, we stemden af. Steeds opnieuw. De waan van dag verdween volledig en we ging helemaal op in wat er op dat moment was, een enorm fik dichtbij huis.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven