Een bosbrand op 5 kilometer afstand. Dat was de realiteit bij ons de afgelopen dagen. Het waren intense dagen.

Het begon zaterdag met een vuurtje in Odeceixe (9 km bij ons vandaan). We hebben wel vaker een vuurtje in de buurt gehad. De brandweer in Portugal zit er bovenop en de meeste vuurtjes zijn binnen een uur weer uit. Maar dit vuur bleef branden. Ook zondag brandde het vuur nog, maar er leek weinig aan de hand.

Maandag veranderde alles. Er ontstond onrust, bij sommigen zelfs paniek. We werden maandagochtend al wakker in de rook van de bosbrand en vanaf een uur of 9 nam de wind flink toe. We voelden ons heel onrustig. We voelden de onrust van iedereen hier in de omgeving.

Op dat moment gebeurde er vanalles. De brand laaide op door de wind en verspreidde zich sneller. Er ontstonden allemaal app-groepen met informatie over de brand. De angst was voelbaar en daardoor was de informatie ook niet betrouwbaar. De angst laaide ook op en daardoor leek het net alsof de brand al heel dichtbij was.

We waren zelf al een paar keer wezen kijken bij het vuur om af te stemmen, om een soort kennis te maken met het vuur. En vanaf het moment dat de angst in de omgeving toenam, gingen wij 2a3 keer per dag patrouilleren. Om de beurt fietsten we naar het vuur om polshoogte te nemen.

Iedere keer bleek dat de angst sterker oplaaide dan het vuur. Natuurlijk was er vuur, maar veel mensen verloren hun realiteitszin, aangewakkerd door hun eigen angst en de angst van anderen.

We kwamen ook voor de keuze. Rijden we met onze camper weg nu het vuur tot 5 kilometer genaderd is of blijven we. De wind was maandagavond gaan liggen, ik ging nog een keer kijken bij het vuur en toen besloten we om te blijven. We besloten wel om ’s nachts alles in de gaten te houden. Petra kon niet goed slapen en hield de wacht. En ik zette de wekker om 3 uur om polshoogte te nemen.

We zijn de nacht goed door gekomen en zijn ’s ochtends gelijk weer gaan kijken waar het vuur zich bevond. Het voor ons dichts bijzijnde vuur had zich ’s nachts slechts een paar meter verplaatst en was veel minder geworden. En dinsdag was de wind veel minder. Het zou nog wel warm worden met 33 graden.

Dinsdag voelden we ons alweer veel rustiger. Het voelde alsof we er doorheen waren. We gingen om de beurt nog wel kijken en in de loop van de dag nam het vuur wel weer iets toe, maar er was een koele, vochtige nacht in het vooruitzicht.

Woensdagochtend half 11 ontvangen we het bericht ‘Brandmeester’. Het vuur is er nog, maar alles is onder controle.

Er is natuurlijk wel flinke schade. Het vuur heeft op 8.000 hectare gewoed. 40 mensen raakten licht gewond. Bijna 1500 mensen zijn geëvacueerd. Veel van hen kunnen terug naar huis. Maar thuis treffen veel van hen flinke schade. Wij zijn nu aan het kijken waar wij kunnen bijdragen. We denken bijvoorbeeld aan het helpen schoonmaken en herstellen van huizen en boerderijen.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven