De bosbrand hier in Odeceixe begon zaterdagmiddag. En is ontstaan door vuur uit een barbeque op een picknickplekje. Op zaterdag en zondag was de brandweer relaxt. Het was een wat groter vuurtje, maar alles was onder controle.

Totdat op maandag de wind flink toenam. Anne en Pjotr, van Ahua reforestation-project, waren bij ons op bezoek en zij vertelden ons dat er tot maandagochtend weinig aan de hand was. Zij wonen dichterbij het vuur dan wij. Maar doordat de wind toenam, veranderde alles.

Het reforestation-project van Anne en Pjotr kwam opeens snel in gevaar. De wind joeg het vuur door de vallei, waardoor Anne en Pjotr inzagen dat ze moesten gaan evacueren. In de laatste momenten voor de evacuatie hebben ze de brandslang aangezet om het huis te beschermen.

En het huis is daardoor het enige wat de brand overleefd heeft. Het hele project van 18 ha reforestation is afgebrand incl. alle kleren van Anne en Pjotr (Pjotr was op blote voeten geëvacueerd en had dus zelfs geen schoenen meer), hun camper met alle persoonlijke bezittingen, de overnachtingsplaatsen voor vrijwilligers, alles.

Hun gereedschapscontainer was er nog wel. Helemaal zwart van buiten. En toen ze de deur open deden, was de container helemaal leeg. Al het gereedschap was gesmolten of verbrand. Bizar en surreëel.

Heftig! Het begon allemaal met een klein vuurtje door een barbeque en uiteindelijk verwoeste de brand hele huizen en projecten. Wat een natuurgeweld!

Maar het mooie van Anne en Pjotr… Zij zitten vol levensenergie en nieuwe plannen. In oktober organiseren ze een reforestation-kamp en gaan ze met 50 vrijwilligers 30.000 bomen aanplanten.

Ook zijn ze bezig met een plan om o.a. terrassen en geulen te graven, zodat de regen die valt veel beter vast gehouden wordt door de grond. Zowel het graven als aanplanten zijn voor nu belangrijke projecten. Stevige regenbuien kunnen de heuvels laten eroderen, waardoor de vruchtbaarheid verslechterd en rotsblokken kunnen gaan vallen. Het planten van nieuwe bomen en de graafwerkzaamheden kunnen dit tegen gaan.

Anne en Pjotr kunnen financiële ondersteuning in dit stadium goed gebruiken. Nu ik Anne en Pjotr ontmoet heb, kan ik het vol overtuiging zeggen: Geef aan dit mooie project! Daar zijn Anne en Pjotr, maar zeker ook Moeder Aarde, mee geholpen!

Hier vind je de crowdfunding: https://gofund.me/2f84d5d4

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven