Er is een immens groot verschil tussen leiding geven en leiding nemen. Dat ervaar ik regelmatig in het dagelijks leven, aangezien ik een leiding gever ben, maar niet één die neemt.

Leiding geven is een van mijn grootste kwaliteiten. Het doorvoelen van groepsdynamiek, het zien van waarde in ieders rol en het uitnodigingen van mensen om in de groep altijd goed voor zichzelf te zorgen zijn daarbij uitgangspunten. Ik geef iets dat aan iedereen ten goede komt die het kan ontvangen. Ik geef leiding en daardoor ben ik altijd bezig om te zorgen dat die ander iets kan leren. Zo kan iedereen steeds meer leiding geven, want wat ze geleerd hebben van mij kunnen ze weer doorgeven.

Leiding nemen gebeurt regelmatig als iemand mijn geven niet kan ontvangen. Diegene wil ‘zelf bepalen’ en het liefst ook voor een ander. Het ego van de nemer wil controle, maar mist daardoor vaak het echte overzicht. Die ander neemt ruimte in, waardoor er ruimte verloren gaan voor de groepsgenoten. De leidingnemer zorgt er niet voor dat mensen zich ontwikkelen of iets leren zodat ze het later zelf kunnen doen. In het geval van leidingnemen blijft iedereen ‘voor altijd’ in dezelfde rol, namelijk die van volger. Dat laat ook helder zien dat leidingnemers niet zozeer leiding wil nemen maar vooral vanuit onzekerheid de baas willen spelen.

Ik bouwde een yurt en gaf leiding. Ik leerde de andere van de groep hoe een yurt gebouwd wordt zodat ze de volgende keer meer weten dan dat ze nu wisten. Het is een leermoment dat duurzaam doorwerkt.

Er was ook iemand die de leiding wilde nemen tijdens het bouwen van de yurt. De leidingnemer had zelf geen idee wat ze aan het doen was en leerde dus zelf niets en leerde niets aan de anderen. In haar geval weet niemand de volgende keer wat praktisch en handig is om te doen. Het is een momentopname, dat de dag erna weer vervlogen is.

Ik schrijf hier regelmatig over omdat dit situaties zijn waar ik mijn hele leven al mee te maken krijg. De manager die maar zelf wcpapier blijft kopen in plaats van iedereen verantwoordelijk te maken daarvoor. De baas die maar controle wil houden, ondanks dat hij zegt te geloven in zelfsturing. De initiatiefnemer die maar blijft manipuleren om mensen te ‘betrekken’, zodat niemand zich echt betrokken voelt. Het zijn situaties waar ook jij mee te maken krijgt. Ik vind het belangrijk dat je, je bewust wordt van de dynamiek die nu in de samenleving als leidend wordt gezien en wat het eigenlijk vanuit de natuur is. Want waar leiding gegeven wordt voelt iedereen zich waardevol en onderdeel. Daar waar leiding genomen wordt voelt niemand zich verbonden als teamlid en kan niemand floreren.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven