Het is fijn om te zien dat er steeds meer mensen met duurzaamheid bezig zijn. Eén ding vind ik wel jammer en dat is dat de duurzame beweging niet meer kritisch is. Het geloof is dat de transitie naar een duurzame economie voldoende is om de problemen in de wereld op te lossen.

Ik zal jullie uit de droom helpen; een transitie naar een duurzame economie is niet voldoende. Stel je eens voor dat alle energie die we gebruiken op dit moment 100% duurzaam wordt opgewekt. Bedenk daarbij hoeveel zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales, biogascentrales en dergelijke nodig zijn. Daarbij geldt ook nog eens dat wereldwijd het verbruik van energie toeneemt. We zullen nog meer grondstoffen moeten gebruiken om alle duurzame energiecentrales te bouwen. En waar bouwen we deze centrales? Ja, op landbouwgronden, in woestijnen, op zee… oftewel in de natuur. Maar deze natuur beschermen we toch juist?

Mijn overtuiging is dat we in deze situatie beter omgaan met de aarde, maar oplossen doen we het probleem zeker niet. We blijven te veel gebruiken!

We zijn toch het slimste wezen op deze aarde? Hier kunnen we toch wel anders mee omgaan?
Vorige week las ik in NRC Next een column over de recessie. De recessie is ontstaan omdat we in het vierde kwartaal zuiniger zijn gaan leven ten opzichte van het vierde kwartaal een jaar eerder. Zuiniger leven is toch beter? Dit klopt toch niet?

Een recessie is niet slecht voor ons. De beginselen van het huidige kapitalistische systeem kloppen niet. Het systeem dat gebaseerd is op concurrentie, angst en controle heeft ervoor gezorgd dat we tegen elkaar leven en niet met elkaar.

Veel inspirerende mensen hebben het ons al laten zien; Jezus, Mohammed, Boeddha, Gandhi, Nelson Mandela. Wat je geeft, komt bij je terug. Wat je geeft aan de aarde, geef je aan jezelf. Wat je geeft aan een ander, geef je aan jezelf.

Het is eigenlijk zo makkelijk en het is ook nog eens enorm leuk om te geven wat anderen nodig hebben. En ook om dankbaar te ontvangen wat we zelf nodig hebben. Het is genieten om samen te leven in plaats van tegen elkaar te leven. De huidige spelregels gelden niet lang meer; mensen zijn het zat om in deze concurrentiemaatschappij te leven. Het huidige systeem stort binnenkort in elkaar en wat is het fijn om te weten dat we elkaar hebben.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven