De economie wordt vaak gezien als iets vaststaands, iets wat we niet kunnen veranderen. Als een soort natuurwet. “Zo is de economie en dus de wereld nu eenmaal”: wordt vaak gedacht. Of mensen zeggen bijvoorbeeld: “Geld is neutraal.” Dat is niet waar. Geld kan neutraal zijn, maar dan moeten we het neutraal ontwerpen. Het ontwerp is nu niet neutraal.

De economie is niet iets vaststaands. Wij kunnen als mens zelf kiezen in wat voor economie wij leven. Iedere economie en/of geldsysteem heeft zijn eigen ontwerp.

De huidige economie is gebouwd op de waarden concurrentie, schaarste en schuld. Er zijn twee keuzes in het ontwerp gemaakt die zorgen voor deze concurrentie, schaarste en schuld. Dat zijn de keuzes voor ‘geld uit schuld’ en ‘rente’.

Maar we kunnen dus net zo goed kiezen voor een economie met als kernwaarden overvloed, samenleven en onschuld. Alleen dan moeten we dus andere keuzes maken in het ontwerp.

Bij een economie met de kernwaarden overvloed, samenleven en onschuld krijgt ‘geven en ontvangen’ een centrale rol, want bij geven en ontvangen zijn mensen gelijkwaardig. In een Geefeconomie ontstaat daarmee een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig is. Iedereen heeft iets te geven!

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven