Een lesje Unschooling en Natuurlijk Leren

Een veel gehoorde vorm van het geven van thuisonderwijs is Unschooling, zeker onder de nomadische gezinnen die wij tegenkomen. Ook wij hebben ons eerst verdiept in Unschooling voordat we fervent Natuurlijke Leerders werden.

Er is echter een enorm verschil tussen Unschooling, het ontscholen en Natuurlijk Leren, het leren vanuit je natuur. Kun jij raden wat het verschil is?

….

Bij Unschooling neem je scholen en scholing (formeel leren) als uitgangspunt, daarvan loskomen is de basis van het ontscholen. Het loslaten van het schoolse, convergente, sturende denken, en de handelingen die daaruit voortkomen (sturing, controle, testen). Je bent als kind (en zeker ook als ouder) in het proces om formele scholing niet meer zo serieus te nemen, maar om zelf weer te gaan voelen wat fijne manieren van leren zijn.

In het proces van Natuurlijk Leren neem je als basis de nieuwsgierige en leergierige natuur van de mens. Daar komt geen scholing of onderwijs aan te pas, je bent dus voorbij het loslaten van het formele denken, en kunt volledig vertrouwen op de intrinsieke motivatie van jezelf en je kind. Natuurlijk Leren is dan ook de meest vrije vorm van educatie die er is, en de enige met een volledig natuurlijke oorsprong. Het ontspringt letterlijk vanuit jezelf.

Was jij je bewust van deze verschillen? Heb jij je überhaupt wel eens verdiept in thuisonderwijs?

📢 Meer leren over dit onderwerp? Volg dan de online masterclass Natuurlijk Leren, de basis, die ik maakte. 90 minuten inspiratie, te kijken waar en wanneer jij wil!

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven