‘De Stroom’ heette onze Geefeconomie-plek. 6 jaar geleden op 1 september trokken we erin. Ook dat was een bijzonder avontuur.

Ons idee was: “Als we een eigen Geefeconomie-plek hebben, is meeleven in de Geefeconomie makkelijk voor mensen.” We dachten dat, omdat alles in ‘De Stroom’ geregeld was. Als je mee kwam leven, had je onderdak, er was iedere dag gezond eten, er stond een pot geld op tafel als je zelf boodschappen wilde doen. Er was niets waar je je druk over hoefde te maken.

De opdracht die we hadden voor anderen: Geef! Niet zozeer aan deze plek, maar het beste van jezelf. Wat heb jij te geven aan de wereld? Als je dat nog niet weet, heb je hier alle ruimte om dat uit te vinden. Als je het wel weet, geef wat jij te geven hebt aan de wereld. Al het andere is geregeld. Daar hoef je geen seconde mee bezig te zijn.

En… Werkte het? Was het makkelijker voor mensen om mee te leven in de Geefeconomie?
Nee, helaas niet. Mensen waren toch bezig met voor-wat-hoort-wat. Zij kregen van ons onderdak, eten, drinken, alles wat ze nodig hadden. En daardoor gingen mensen naar ons kijken. “Wat kan ik aan jullie geven?” was de energie. De focus was niet op ‘geven aan de wereld’, maar op ’teruggeven aan ons’.

Natuurlijk gingen we de gesprekken met mensen aan en nodigde we ze uit om te focussen op wat ze zelf te geven hadden. Maar het lukte mensen gewoon niet om uit het collectieve voor-wat-hoort-wat-patroon te komen. Het was bizar om te zien en mee te maken.

Na 2,5 jaar hield het project op. Maar nu we waarschijnlijk terug komen naar Nederland, moet ik ook weer denken aan onze avonturen in de ‘De Stroom’. Het zou tof zijn als er weer een Geefeconomie-plek komt.

Wat voel jij? Is de tijd nu wel rijp voor een Geefeconomie-plek? Heb jij het gevoel dat jij wel mee zou kunnen leven in de ‘De Stroom’?

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven