Wat me de laatste tijd weer meer bezig houdt, is kwantificeren. Vrijwel alles in onze samenleving wordt omgezet naar cijfers. Als een baby geboren wordt, begint het meten al; hoe lang is de baby? Hoe zwaar? Wat is zijn/haar lichaamstemperatuur?

Maar natuurlijk is het kwantificeren niet alleen aanwezig bij de baby. Geld is een middel om zowat alles te kwantificeren. Voorbeeld: ‘Dat varken loopt hier nu rond. Maar hoe meer ik hem vetmest, hoe meer cijfers in geld ik er voor terug krijg. En als ik dan 20 van die varkens vetmest, kan ik een computer kopen. Maar ik krijg wel alleen dat geld en dus die computer als ik de 20 varkens slacht en er vleesproducten van maak.’

Even terug naar wat het leven is…. Magisch! Een baby is magisch, een varken is magisch en een computer ook best wel een beetje. Het is allemaal magisch, maar door het kwantificeren gaat de magie eruit. Door alles terug te brengen tot cijfers kunnen we de magie op een weegschaal leggen. Maar als het op de weegschaal ligt, is de magie eruit.

Het doet me denken aan een voorbeeld over een bos. Een bos is in de huidige economie niks of nauwelijks iets waard. Maar als je alle bomen om kapt en achterop een vrachtenwagen legt, is het (niet meer bestaande) bos opeens wel iets waard. Het bos is omgezet in koude getallen; weg magie!

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven