Man-o-man, wat word ik toch blij van het buitenleven, van het werken in, met, voor de natuur!

Het stuk grond waar wij wonen is 5 hectare groot, 4 hectare is dennenbos en 1 hectare is wijngaard. Vorig jaar hebben wij bij het basiskamp waar de camper staat moestuinbakken gemaakt om groenten en kruiden in te kweken. Dat werkte goed.

Maar ik wilde ook een moestuin aanleggen in de volle grond, de kleiige grond van de wijngaard is daar beter geschikt voor dan de zure zandgrond in het bos. Vorig jaar maakte we al een begin, door een stuk van ongeveer 100m2 af te zetten met gaas (zodat niet alle omgewroet wordt door de wilde varkens). Ook poten ik wat aardappels, maar aangezien er geen watertoevoer was in de wijngaard werd dat helemaal niks.

In de winter hebben de eigenaren van het land een borehole laten slaan, bovenaan de wijngaard. Dus dit jaar kon ik los met mijn volle grond moestuin!

Het omgaasde stuk was volledig overwoekerd met wilde grassen en bloemen, dus dat moest ik er eerst uit halen. Dat heb ik gebruikt om de paadjes van te maken tussen de bedden (chop and drop). Waar ik vorig jaar het hele stuk in een keer heb bewerkt besloot ik het deze keer anders aan te pakken om het leuk te houden voor mijzelf. Ik doen nu beetje bij beetje wieden, schoffelen en zaaien/ uitplanten ipv eerste alles wieden, dan alles schoffelen enzovoorts. Hierdoor zie ik meteen resultaat en blijft het werk afwisselend.

Ongeveer 70m2 is nu een echte, georganiseerde maar niet aangeharkte moestuin. Ik heb de druivenranken laten staan, die zijn onderdeel van de bedden, daar zaai ik omheen. Verder staan er nu tomaten, courgettes, paprika, een roos en een rozemarijn plant. Ik heb worteltjes, peultjes, radijs en bloemen gezaaid…heel benieuwd of die zaden het gaan doen, want er zitten veel knaagdiertjes en insecten die wel van een zaadje houden.

Het fysieke werk is zo fijn! De kruiwagen vol laden, door het losse zandpad naad de moestuin lopen, de grond bewerken met de Portugese schoffel, naar boven lopen om water te halen, op mijn knieën met mijn vingers in de aarde. Mijn hoofd leeg en mijn lijf krachtig en vervuld.

Een groot groen experiment, er kan niets misgaan, ik kan alleen leren van de dingen die anders bleken te werken dan gedacht. Dit is zo mijn stroom!

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven