“Petra, is dat niet iets voor jou, in een verpleeghuis vrijwilligerswerk doen, daar hebben ze het heel hard nodig, en jullie hebben toch tijd genoeg.” “Doe jij wel eens iets voor vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben?”.

Er zijn zoveel situatie te bedenken die door het kapitalistische systeem veroorzaakt zijn en door mee te blijven doen aan dat systeem dus nooit opgelost worden. Vrijwilligerswerk, voedselbanken, daklozen, goede doelen, huiselijk geweld. Dat dit er is, is een uiting van een systeem dat in de basis niet goed in elkaar zit. Dat in essentie zo verrot is dat er mensen op straat slapen, geen voedsel hebben, wegkwijnen in een verzorgingshuis en nog zoveel meer schrijnende situaties.

Toch doe ik nooit vrijwilligerswerk en geef ik nooit geld aan goede doelen. Niet omdat ik het niet verschrikkelijk pijnlijk en schrijnende vindt, maar juist omdat ik het intens pijnlijk vind. Het moet anders! Het feit dat er al jaren goede doelen, voedselbanken en opvanghuizen bestaan en de wereld nog steeds in zo penibele staat is zegt voor mij alles. Ik kan niet meer meedoen, en dus kan ik ook niet meer bijdragen en dit ondersteunen. Of je doet mee en je blijft brandjes blussen. Of je weet dat het niet duurzaam is, dat zolang dit systeem overheersend is deze problemen er altijd zullen zijn en je stopt met voeden.

Het is heel erg moeilijk geweest om te blijven staan voor het niet meer bijdragen aan dat wat voor niemand goed is. Mensen begrijpen niet waarom ik niets doen. Het is een systemische keuze die vaak als persoonlijk wordt uitgelegd door mensen die hem niet begrijpen. In het blijven meedoen zit juist het probleem, in het mee blijven doen met een systeem dat nooit gaat leiden tot geluk, vervulling en bestaansrecht voor iedereen. Ik kies ervoor om elke dag in een systeem te leven waarin iedereen waardevol, welkom is en verzorgd wordt. Dat systeem mag groeien, daar nodig ik mensen in uit, daar geef ik alles aan wat ik heb zodat mensen niet meer hoeven bij te dragen aan ‘goede doelen’ of vrijwilligerswerk hoeven doen, maar dat alles waar ze aan bijdragen goed en vrijwillig is en daarmee echt voor duurzame #verandering zorgt.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven